הרצאות
באמחתי מעל עשרים שנות ניסיון בהרצאות, הדרכות והנחיית פאנלים בפני קהלים מגוונים: מחברות היי-טק ועד חוגי בית. רשימה חלקית (מאוד) של ארגונים לפניהם הרצאתי:
אינטל ☆ נייס ☆ אלביט ☆ רפאל ☆ מזרחי טפחות ☆ הקריה האקדמית אונו ☆ הטכניון ☆ מכון ויצמן למדע ☆ מגדל ☆ Innoviz ☆ אלו"ט ☆ Imperva ☆ Anima BioTech ☆ המרכז הישראלי לקידום מדעי המתמטיקה ☆ אוניברסיטת בן גוריון ☆ ארגון בוגרי קורס חובלים ☆ ועוד ועוד…
לקוחות ממליצים
"רן לוי – מרצה סוחף, עדכני ונעים הליכות. […] רן עורר עניין, ניהל את ההרצאה באופן אינטראקטיבי וענה במקצועיות ובכבוד לשאלות. אשמח להזמין את רן שוב בעתיד."
(לאה גלמן, Sales and Knowledge Enablment, Allot)
"We invited Ran to speak in at Innoviz in a company-wide session about innovation and patents. […] One thing that stood out to me was Ran’s ability to make this potentially dry and technical subject accessible and engaging. […] I would highly recommend Ran as a speaker- he is informative, engaging, and really nice to work with."
(Deborah Nuriel, IP Manager, Innoviz)
"באנימה ביוטק צוות העובדים שלנו מורכב מביולוגים, כימאים, מדעני נתונים ומתכנתים. מדי שנה, אנחנו מבצעים הדרכה בנושא של אבטחת מידע, והאתגר הוא למצוא פעילות שתתאים לכל סוגי העובדים. השנה קלענו בול, כשהזמנו את רן להרצות על וירוס ה Suxnet המפורסם. במשך שעה ריתק רן את העובדים לכיסאות, ענה על כל השאלות וגרם להם לחשוב על מה הם יכולים לעשות כדי לעזור להגן על המערכות שלנו. למחרת ההרצאה כל העובדים לא הפסיקו לשבח את ההרצאה של רן ואיך הם רוצים עוד פעילויות מהסוג הזה. מומלץ בחום."
(ניר כץ, Anima BioTech)
"השבוע רן לוי (מפיק ומגיש את הפודקאסט ״עושים היסטוריה״) הרצה לתלמידים על הספקטרום בכיתת תקשורת בה אני עובדת ולימד אותם איך לעבוד עם ChatGpt. ההרצאה היתה מאוד מעניינת, רלוונטית לגיל ולתחומי העניין של התלמידים. רן העביר את הלמידה בצורה נעימה ובגובה העיניים והצליח להתייחס לכל שאלה של התלמידים שהיו מרותקים (על אף שזה היה בסוף היום).היה מעשיר מאוד ועורר בכולנו השראה להשתמש בכלי המדהים הזה יותר. כולל הצוות 😉🙏🏻."
(רותם סידו, ביה"ס הדמוקרטי חדרה)
טעימה קצרה מאחת מהרצאותי:
ההרצאות
OpenAI: החברה שתשמיד את האנושות?
בתוך פחות משנתיים הפכה OpenAI, החברה שהביאה לעולם את ChatGPT ולמעשה השיקה את מהפכת הבינה המלאכותית, לאחת החברות החשובות בעולם: לא רק מבחינה טכנולוגית ועסקית – אלא גם מי שעשויה לקבוע את עתידה של האנושות כולה. OpenAI הציבה לעצמה למטרה לפתח את מה שרבים מאמינים תהיה הטכנולוגיה האחרונה שתפותח על ידי בני אדם: בינה מלאכותית כללית (AGI) – אבל נדמה שמה שהחל כשירות למען האנושות, הופך להיות האיום הגדול עליה.
אילון מאסק ו-SpaceX: חדשנות ותעוזה בחלל
ספייס-אקס, החברה החדשנית והנועזת שהקים אילון מאסק, מחוללת בעשור האחרון מהפכה דרמטית בתעשיית החלל: באמצעות הוזלה חסרת תקדים של עלות השיגור, אנחנו עומדים על סיפו של עידן חדש של חקר החלל ומסעות לכוכבי לכת אחרים. כיצד הצליח אילון מאסק לעשות מה שאיש לא הצליח לעשות במשך שישה עשורים? מהן התוכניות שלו להתיישבות אנושית במאדים – והאם יתכן שלמרות כל הרצון הטוב, המהפכה הזו דווקא מהווה איום מסוכן על עתיד האנושות?
מה באמת מסתתר מאחורי ה-🙂? על ChatGPT ומודלי שפה גדולים
הופעתו של ChatGPT בשלהי 2022 מהווה נקודת מפנה דרמטית בתחום הבינה המלאכותית – למעשה, אולי מהחשובות בהיסטוריה של הטכנולוגיה בכלל – ומגיעה אחרי לא פחות משבעה עשורים של ניסיונות כושלים לפתח מחשבים שמבינים שפה אנושית טבעית. בהרצאה אדבר על הגורמים והרעיונות פורצי הדרך שאפשרו את המהפכה הדרמטית הזו -ועל שאלה אחת מסקרנת, שיש לה פוטנציאל לשנות את עתידו של המין האנושי מהקצה אל הקצה: האם ChatGPT ומודלי שפה גדולים הם הצעד האמיתי הראשון בדרך אל ה"הגביע הקדוש": בינה מלאכותית כללית (AGI), שמדענים כדוגמת סטיבן הוקינג רואים בה כברכה הגדולה ביותר בתולדות האנושות – או לחילופין, האסון הנורא ביותר.
קווין מיטניק (הנדסה חברתית)
קווין מיטניק נחשב – ובצדק – לגדול המהנדסים החברתיים (Social Engineering) בהיסטוריה של תחום אבטחת המידע: הטכניקות בהן השתמש עדיין נלמדות בסמינרי אבטחת מידע גם בימינו, למעלה משלושים שנה לאחר המעשה. באמצעות סיפורו הדרמטי של מיטניק, שנחשב לאיום מספר אחת על הביטחון הלאומי של ארה"ב ומשך למעלה משנתיים היתל ב-FBI שרדף אחריו, נלמד על סוגי האיומים מולם ניצבים ארגונים מודרניים שמתמודדים עם האקרים הנעזרים בהנדסה חברתית, וכיצד ניתן להתגונן מפניהם. הרצאה שהיא גם סיפור מתח הוליוודי – וגם הדרכת עובדים להתמודדות עם נסיונות פריצה לארגון.
סטוריטלינג: איך להעביר רעיונות מורכבים
איך מעבירים רעיון מורכב – טכנולוגיה, שירות, מוצר או יוזמה – בצורה בהירה, מרתקת ואפקטיבית? זו שאלה שאלפי מנהלים, אנשי שיווק, מכירות ומהנדסים מתחבטים בה בכל פעם שהם עולים על במה בכנס\אירוע או מציגים לפני המנכ"ל בישיבה חשובה. למרבה המזל, אותן טכניקות מוכחות ששימשו דורות של סופרים, מחזאים ובמאים – באים לעזרתנו גם במאה העשרים ואחת.
בהרצאה נדבר על: איך להכנס לתוך ראשו של הצופה או המאזין, איך לזהות את פיסות המידע החיוניות מתוך שלל המידע שברשותנו, איך להציג רעיונות סותרים ואפילו מתנגדים לרעיון שלנו – ולהעזר בהם כדי דווקא לחזק את הטיעון שלנו! ועוד שלל טכניקות ושיטות להעברת מידע מורכב בצורה מרתקת וסוחפת.
סטקסנט (Stuxnet): נשק הסייבר הראשון
ב-2010, השמועות בעולם אבטחת המידע סיפרו על תוכנה זדונית מסוג חדש שמסוגלת להביס כל חומת-אש ולהתחמק מכל תוכנת אנטי-וירוס. ולמרות השמועות, איש לא נתקל עדיין בתוכנה זדונית כה מתוחכמת ומסוכנת.
ואז הופיעה סטקסנט, 'תולעת' וירטואלית שהסבה נזקים כבדים למפעל העשרת אורניום איראני, והיכתה את המומחים בהלם. סטקסנט לא הייתה 'רק' התוכנה הזדונית המתוחכמת ביותר בהיסטוריה – היא הייתה סוג חדש לגמרי של כלי נשק, שהשיק עידן חדש: עידן לוחמת הסייבר.
"כמאזין ותיק של עושים היסטוריה היה לי ברור שרן הוא הכתובת הנכונה לאירוע שארגנו ברפאל עבור אנשי פיתוח מנועים לטילים ולחלל. למרות השוני בין נושא ההרצאה על וירוס ה-Stuxnet לתחום ההנעה, הקהל מצא עניין רב בהרצאה המרתקת והרבה לשאול שאלות בסופה. כצפוי רן הוא מרצה מעולה – רהוט, מעניין, בקיא, ומשעשע ומסתבר שגם אדם סופר נחמד!בתקווה שנמשיך עימו בעתיד בשיתופי פעולה נוספים בהרצאות, סדנאות, ונושאים אחרים."
(ע.ר., חטיבת מנור וטכנולוגיות, רפאל)
'רֶשע ברשת': איך להתגונן מתקיפות סייבר
בשנים האחרונות חלה עלייה דרמטית במספר העסקים והארגונים אשר חוו התקפות סייבר, כדוגמת מתקפות כופרה (Ransomware) שעלולות להשבית את הארגון לזמן ממושך ולגרום לנזקים בשווי מאות אלפי עד מיליוני שקלים. בהרצאה נסקור את האיומים השכיחים ואת שיטות הפעולה הנפוצות של האקרים וכנופיות הפשע המאורגן המתמחים בתקיפות ארגונים. בין היתר נדבר על: פישינג, עוקץ ניגרי, אתרים מזויפים, טכניקות של הנדסה חברתית, ועוד.
מה קרה לאח"י דקר?
בינואר 1968 עשתה אח"י דקר את דרכה מנמל פורטסמות' שבאנגליה לביתה החדש בישראל. בדרך, הצוללת החדשה והמתקדמת ביותר של חיל הים הייתה אמורה לעשות את מה שאף צוללת ישראלית לא עשתה לפניה: לחצות את הים התיכון כולו, מגיברלטר ועד חיפה – מתחת למים.
ואז, בעשרים וחמישה בינואר, היא נעלמה – ועל סיפונה שישים ותשעה לוחמים: האסון הגדול ביותר בתולדות הצי הישראלי. הרמז היחיד לגורלה של הדקר היה מצוף סימון חירום שנשטף אל חופיה של
רצועת עזה, והיווה את יריית הפתיחה לחקירה בלשית מרתקת וחסרת תקדים שנמשכה שלושים שנה.
ד"ר תיאודור ומר בנימין זאב
כשפרסם הרצל את ספרו 'מדינת היהודים', חלק מחבריו חשבו שמדובר בבדיחה – ואחרים חשבו שאולי איבד את שפיותו. הרי הרצל היה יהודי מתבולל, שאך שנים ספורות קודם לכן טען שעל כל היהודים להתנצר בהמוניהם…מאין הגיע הרעיון ההזוי של 'מדינה ליהודים'?
ובכל זאת, בתוך שבע שנים בלבד עשה בנימין זאב הרצל את הבלתי יאמן: הוא איגד את העם היהודי לכדי לאום אחד, וייסד תנועה ציונית בינלאומית. מה פשר ההצלחה המפתיעה הזו, ומה היה סוד קסמו של הרצל?
כיצד נתקשר עם חייזרים?
אפשר להרגע: אין דבר כזה, עב"מים. אבל חיים תבוניים ביקום בכלל? אפשרי – ואפילו סביר מאוד. ואם ביום מן הימים ניצור קשר עם אותם יצורים תבוניים – איך נדבר איתם? איזו שפה משותפת יכולה להיות בכלל בין שתי ציוויליזציות שהתפתחו שנות אור זו מזו?
בהרצאה נכיר כמה מהרעיונות המרתקים והמפתיעים שהועלות בתשובה לשאלה הזו – רעיונות שנוגעים במגוון נושאים, החל מטבעו של היקום ומקומה של המתמטיקה בו, וכלה בפסיכולוגיה האנושית ובבינה המלאכותית.